Kedves Érdeklődők!

 

2008. szeptember 20-án szombaton izzasztókunyhó szert tartok Firtosváralján.

 

Mivel új kunyhót szeretnénk építeni, arra kérném a jelentkezőket, hogy lehetőség szerint már pénteken próbáljatok meg kijutni a helyszínre azért, hogy a szertartást megelőző napon elvégezhessük közösen az előkészületeket, illetve megkezdhessük a ráhangolódást a szombati alkalomra. Vasárnap záró kör, megbeszélés.

 

A felkészülés már a kunyhózás előtti napokban elkezdődik. Ez azt jelenti, hogy a szertartás előtti 4 nap során nem fogyasztunk alkoholt és semmilyen más tudatmódosító szert. Ez idő alatt kezdünk el lelkileg is készülődni, azaz átgondoljuk miért szeretnénk részt venni az alkalmon. Meditációval, fohásszal próbáljunk összpontosítani, útmutatást, segítséget kérni, illetve lassan "megérkezni" a rohanó hétköznapokból magunkhoz.

A kunyhózáson való részvétel feltételez bizonyos szellemi felkészültséget és önfegyelmet. Ha pusztán élményeket keresel, illetve csak az a célod, hogy "szellemi repertoárod" egy újabb címszóval bővüljön, még nem állsz készen a részvételre. Ha csak nézelődni szeretnél, inkább máskor/máshol tedd. Sokan leszünk és kevés a hely. Időnk se igazan lesz "szellemi turistákkal" foglalkozni. Ilyenkor illendőbb átadni helyed azoknak, akik tisztulni, gyógyulni, tanulni szeretnének.

 

Az izzasztókunyhó szertartás egy holisztikus jellegű ( testet, lelket, értelmet, szellemet ) tisztító, gyógyító szertartás, melyen a 4 őselemet, azaz a Tüzet, a Vizet, a Földet és a Levegőt; a 4 égtáj segítő erőit; és a Kőnagyanyákat és Kőnagyapákat hívjuk segítségül. A kunyhó maga egy szent hely (Földanya méhe, a természeti ember temploma), ahol ehhez mérten viselkedünk. Ez azt jelenti, hogy tiszteletet érzek és nyilvánítok az ott zajló dolgok iránt, a hely iránt, a szertartáson résztvevő embertársaim és saját magam iránt. A kunyhószertartás magunkról szól, magunk között. Mivel közösségben töltünk el 3 napot megpróbálunk alkalmazkodni egymáshoz , vigyázva arra, hogy sem szavainkkal, sem tetteinkkel másokat meg ne bántsunk és ki ne zökkentsünk az ott zajló dolgokból. A kunyhóban elhangzó személyes, megosztott dolgok csak az adott személyre, illetve a Kőnagyanyákra és Kőnagyapákra tartoznak, akik leheletén keresztül (a gőz által) minden a megfelelő helyre kerül. Nem kommentáljuk és nem beszélgetünk a kunyhót elhagyva mások személyes dolgairól, melyeknek beszélő testvérünk bizalma folytan fültanúi voltunk.

Mások szent tárgyaihoz engedély nélkül nem nyúlunk, nem lépjük át a kijelölt dohány-vonalat (ima-vonalat), és ha valamit nem értünk a szertartás előtt ismertetett bevonulási renddel stb. kapcsolatban, akkor megkérdezzük.

 

Kunyhóöltözék:

Férfiaknak kényelmes rövidnadrág (ha van olyan fehér, vagy nyers színű nadrágod, amit nem sajnálsz, ha sáros, vagy fűfoltos lesz, az még jobb).

Nőknek térdet és vállakat takaró szoknya és póló, vagy ruha.

Ha megoldható, legjobb a természetes anyagból készült ruhanemű. Érdemes behozni a kunyhóba egy törölközőt, amivel szükség szerint letörölgetheted magad, vagy magadra terítheted, ha nagy a forróság.

 

Egészségügyi okok miatt a kunyhószertartás nem javasolt azoknak, akiknek súlyos szív- és érrendszeri panaszai vannak (beleértve a magas vérnyomást is), illetve a súlyos légzőszervi és idegrendszeri/pszichés problémákkal küzdőknek. A kunyhózás célja nem az hogy szenvedjünk. Ennek ellenére az először kunyhózók ne számítsanak kényelmes szaunázgatásra. Mivel elég sokan leszünk a szertartáson, előfordulhat, hogy 2 körben ülve (nem valószínű, hogy a lábainkat ki tudjuk nyújtani), szorosan egymás mellé húzódva fogunk eltölteni kb. 4 órát. A kunyhónak hő és fényszigeteltnek kell lennie, tehát nagy valószínűséggel sötétben fogunk ücsörögni. Mivel vegyes, azaz női-férfi kunyhót tartunk, a holdjukon levő (menstruáló) hölgyek ezúttal nem vesznek részt a szertartáson. A szent hold-időt egy másik, csak nők számára rendezett Hold kunyhó szertartás során ünnepeljük (egy női hétvégén).

 

A szertartás a kövek elhelyezésével, majd a tűz meggyújtásával kezdődik. A lángoknak kb. 2 órát kell lobogniuk, ahhoz hogy a kövek megfelelően felmelegedjenek. Ez idő alatt érdemes csendben ülve a kunyhó körül várakozni. A bevonulást követően 4 alkalommal nyitjuk ki az ajtót egy-egy rövid szünet, pihenő erejéig - nem azért, hogy elhagyjuk a kunyhót, hanem hogy újabb felhevített köveket rakhasson a szertartásvezető a tűzgödörbe. Minden kör kb. 45 percet tart (Ez egy becsült idő. Tapasztalni fogjatok, hogy odabent a tér és az idő is kitágul, és hogy másként érzékeljük a szertartás során e dolgokat). A cél nem a virtuskodás. Ha bárki úgy érzi, hogy el kell hagynia a kunyhót, megteheti - ezt nem kommentáljuk, nem tekintjük gyengeségnek - de vissza már nem térhet. A kunyhóban ülve elsődleges célunk "letenni" minden olyan negatív dolgot, amelytől szabadulni szeretnénk. Az ezektől való megválás néha egész megrázó is lehet (Lehet, hogy hangosan zokogó, vagy lelki fájdalomtól jajveszékelő embereket hallasz magad korul. Ezek a dolgok rendben vannak, ott a helyük, nem kell beleavatkozni). A lényeg az, hogy engedd bele magad a folyamatba és ne tarts vissza semmit, mert visszafojtasz egy intenzív tisztulási, gyógyulási folyamatot. Ha hányingered van, ott a törülköződ, használd! Az elengedés viszont nem azt jelenti, hogy pl. elkezdek gyalázkodni, ordibálni, vagy szidalmazni valakit. Ennek nem a kunyhóban a helye.

Előfordulhat, de nem szükségszerű, hogy valakinek látomása, révülése lesz a szertartás során. Éppen ezért, a kunyhót elhagyva ne zavarjuk meg kint a földön pihenő társainkat, mert lehet hogy egy ilyen pillanatot zavarnánk meg. Nem kell mindenáron segíteni valakin, az a kunyhóvezető és a segítők dolga, ők látják, hogy szükséges-e beavatkozni.

 

A kunyhózás napjára böjtöt fogadunk, azaz nem fogyasztunk szilárd táplálékot. A böjt a test fohásza, tehát felajánlás, mely ugyanakkor segíti a felkészülést, ráhangolódást. Folyadékot lehet, sőt KELL fogyasztani, ha lehet minél többet. Kerülendő italok (az alkoholon kívül ) a kóla és egyéb szénsavas, mű innivalók. Fogyasszatok minél több teát, forrásvizet, esetenként gyümölcslevet.

 

Ha van rá lehetőséged, kérlek hozz magaddal 1-2 pokrócot, amit nem sajnálsz, hogy beboríthassuk a kunyhót. Meleg / váltó ruhát, cipőt, hálózsákot, esetleg sátrat hozzatok. Úgy hallottam többen leszünk, mint amennyi ember befogadására alkalmas a hajlék.

 

A kunyhónak részvételi költsége nincs, a kunyhózás nem megfizethető. Viszont vannak olyan dolgok, eszközök, amelyeket elő kell teremtenünk a szertartás létrejöttéhez, mint pl. a tűzifa, illetve a kunyhó utáni lakomához szükséges élelmiszerek beszerzése. 3 napig János és Erzsébet vendégei leszünk, az ő házukat, mosdójukat, villanyáramukat, tűzhelyüket fogjuk használni. Az energia, a víz és egyebek nekik is pénzbe kerülnek, ezért ezen dolgokra legyünk tekintettel. Arra is, hogy rendet és tisztaságot hagyjunk magunk után. Az elő- és utó munkálatokban örülnék, ha mindenki részt venne és nem hárulna 2-3 emberre minden teher.

Adományt jó lélekkel elfogadunk, ebből fedezni tudjuk utazásunk és ott tartózkodásunk költségeit. Azt nem szeretném, hogy anyagi gondjai miatt bárki elmaradjon, akinek ott lenne a helye. A jó szó és két erős, dolgos kéz sokszor nagyobb segítség...

 

Áldással, szeretettel és reményteljes várakozással:

Bálint Zsuzsa

 

 

          Vissza