MÉHEDNEK GYÜMÖLCSE - MŰHELYMUNKA

NOLL ANDREA NANDU HOLISZTIKUS BÁBÁVAL

 

Kep1

 

AZ ELSŐ NAP, SZOMBAT, TÉMAKÖREI:

 

Vajúdástámogatás mindenkinek.

 

Ezen a gyakorlatközpontú műhelyen olyan átfogó ismeretekre tehetnek szert a résztvevők, amelyeknek segítségével képessé válhatnak az élettani vajúdás helyesen időzített, hatékony, beleérző támogatására.

A műhelyfoglalkozás során részletesen tárgyaljuk, hogy a vajúdás egyes szakaszaiban mit érezhet, mit tapasztalhat a szülő anya, illetve milyen külső fizikai és viselkedésbeli jelekből következtethetünk a vajúdás haladására, a tágulás mértékére. A résztvevők megtanulhatják, hogy mikor mivel segíthetnek a vajúdónak a leghatékonyabban, milyen nem-gyógyszeres fájdalomcsillapító és kényelmi segítő technikákból válogathatnak, mely szakaszban milyen szerepet játszik az érzelmi támogatás.

Mindezek mellett konkrét vajúdástámogató technikák egész tárházát gyakorolhatják be a résztvevők a borogatástól a masszázson keresztül a kendős és a testhelyzetváltásos technikákig. Szó esik a baba optimális pozicionálásáról, egyes testhelyzeteknek a medencecsontok térarányaira és a gáttájékra gyakorolt hatásáról, a vajúdástámogatáshoz használatos egyszerű eszközökről és még számos más témáról, amely mindazokat foglalkoztathatja, akik a közeljövőben szülésre vagy szülés kísérésére készülnek.

A tanult technikákról a résztvevők jegyzetet kapnak.

A műhely elsősorban kismamáknak, szülőpároknak és segítő családtagjaiknak készült, de szívesen látunk rajta a vajúdástámogatás mesterfogásaiban, bábákat, szülésznőket, védőnőket, szülészorvosokat is.

 

Szülés-társasjáték - avagy számíts a kiszámíthatatlanra!

 

A gyermekáldásra várók és segítőik manapság már számos szülésfelkészítő program közül válogathatnak. Többségük szót ejt a vajúdás és a szülés "szokásos" menetéről, hogy mikor mire lehet számítani, ám alig van közöttük olyan, ami kimondaná: a szülésnek valójában nincs "szokásos menete". Hisz minden anya, minden baba és minden szülés más, egyedi, megismételhetetlen.

A Szülés-társasjáték épp azt a "véletlenfaktort", azt a titokzatos kiszámíthatatlanságot építi bele a vajúdás körül zajló együtt gondolkodásba, ami a kötött tematikájú tanfolyamokból hiányzik. A forma játékos, de a tartalom mély: a résztvevők átérezhetik és begyakorolhatják, hogyan lehet az élet által adott váratlan szituációkban helytállni, gyors helyzetfelmérés után felelősen dönteni, a lehetőségek közül a legjobbat választani, jól kommunikálni, hirtelen felmerülő szükségletekre segítő módon reagálni. A program a valódi vajúdást és szülést modellezi, miközben lehetőség nyílik többféle válaszút kipróbálására, végigjátszására is.

A programot egyaránt ajánljuk várandós anyáknak, szülőpároknak és szülés körüli segítő foglalkozásúaknak.

Különösen hasznos a programot a Vajúdástámogatás mindenkinek c. műhellyel együtt látogatni, bár egyik sem feltétele a másiknak.


MÁSODIK NAP, VASÁRNAP, TÉMAKÖRE:

 

Kep2

 

Sámánisztikus technikák a szülés körüli segítségnyújtásban

 

Ma már nagyon nehéz "jól" beszélni lelkiségről, spiritualitásról, anélkül, hogy az okkultizmus megalapozatlan, de attól még létező gyanúja ne lebegjen a fejünk felett."Sámánisztikus" technika alapvetően minden olyan módszer, amelynek segítségével a test-lélek egység tudattalan, de legalábbis kevésbé nyilvánvaló folyamatait feltárni és/vagy a gyógyuláshoz segíteni, megérteni, építeni lehet.

A modern világban is számos ilyen módszer létezik a hipnózistól a különféle coaching technikákon át Hellinger-féle családfelállításig, csak azoknak kevésbé félünk az elnevezésétől.

A sámánizmus egy igen tág gyűjtőfogalom, amelyben a két legnagyszerűbb dolog az, hogy:

- egyrészt univerzális: az egész világon mindenütt jelen volt/van az emberiség kialakulása óta,

- másrészt tapasztalati alapú: párhuzamosan, egymásról nem tudva ugyanarra jutottak az egyes embercsoportok tudó emberei, pusztán a megfigyelésre, kipróbálásra, intuícióra hagyatkozva.

 

Az előadó gondolatai a foglalkozásról:

"Én magam igen praktikus szemléletű ember és bába vagyok, semmit nem hiszek el, amit meg nem tapasztaltam, és ezt az elvet ezeknek a tanításoknak a közvetítésében is tartom. Azt tehát nyugodt szívvel tudom ígérni, hogy a program résztvevői - vallásuktól, hitrendszerüktől függetlenül - nem találnak a programban "lila ködös ezoterikus" elemeket. Sokkal inkább annak a szépségét, hogy minden mindennel összefügg, hogy az élet látszólag különálló dolgai valójában szólamok egy harmóniában."

 

Kep3

 

Sámánisztikus technikák az önismereti munkában

 

Szülő nők asszonytársául szegődni saját nőiségünk megértése által válik hitelessé. Ahogy az egyik mesteremtől tanultam: "a jó segítő, gyógyító, sámán, saját sebeinek begyógyításából készít gyógyírt másoknak".

Életem során volt szerencsém több nemzetközi hírű mestertől is hosszabb ideig tanulni ön- és világismereti gondolkodási rendszereket. Meghatározó tanítóim közül két bába és egy antropológusból lett (perui) sámán tanításait állítom az együtt töltött idő középpontjába. Mindegyikük harminc-negyven év, segítő tapasztalatát igyekszik napjainkban is átadni szerte a világon. S ami nagyon izgalmas közös pont bennük: valamennyien megrajzoltak egy rendszert az általuk látott ember- és világképről, és ezek kísértetiesen hasonlítanak egymásra. Olyannyira, hogy egymásba-egymásra helyezve még gazdagabb értelmet adnak.

A szóban forgó mesterek - a három alapszín - és a nevükkel fémjelzett főbb témák a következők lesznek:

Elizabeth Davis tanításai a női életút ciklikus természetéről, a holdfázisokról, az évkörről, a női archetípusokról, a női körökről és a vér-misztériumokról.

Alberto Villoldo és a perui sámánok tanításai: a létezés és a gyógyítás szintjeiről, a gyógyító kerékről, a rituálékban használt szimbólumok hatásmechanizmusáról. Az égtájakhoz kapcsolható archetípusok, erőállatok, elemek, életfeladatok és minőségek, önismereti szerepéről. Szó lesz a személyes oltár-kendőről, a férfi és női archetípus erejéből való merítkezésről a mindennapokban és a szülésnél. Az idő és időtlenség, sámánidő, bábaidő szerepéről. Arról, hogyan teremtsünk magunk körül szakrális/védett teret, eszközökkel vagy eszköz nélkül.

Marina Alzugaray tanításai a női ciklikusság hatásairól az élet egyéb területeire, például a kreativitásra, az intuícióra, a párválasztásra vagy a tanulásra. Szó lesz még a következő témákról: Az élet Hold-térképe, testtudat oktatás, az első menstruáció, szülésfelkészítés gyerekeknek, serdülőkorúaknak, felnőtteknek. Művészetterápia, jellegzetes női szimbolika a művészetben.

 

Kep4

 

A műhelymunka időpontja: 2017 június 17 - 18

A műhelymunka helyszíne: Székelyvarság, Bálint Lak

A rendelkezésre álló helyek száma korlátozott, ezért előzetes jelentkezést kérünk a következő email címre: csillagpor60@gmail.com

A jelentkezőknek részletes tájékoztatót küldünk.


A rendezvény megfizethetetlen!

A hozzájárulás összege:

Az egyik napra: 160 lej/nap/fő, mindkét napra: 150 lej/nap/fő

Szülőpároknak, vagy anya-lánya párosnak:

Az egyik napra: 140 lej/nap/fő, mindkét napra: 130 lej/nap/fő

 

A jelentkezés előleg befizetésével biztosított.

Az előleg összege: a hozzájárulási költség 50%-a

Kérjük, hogy számlaigényét előre jelezze!

 

Jelentkezési határidő: 2017 május 26

 

Információ: 0728398985

 

Vissza